top of page

Væggelus (Cimex lectularius linnaeus)

Væggelusen (Cimex lectularius linnaeus) er en af de få tæger der lever af blod. Væggelus adskiller sig også fra andre tæger på grund af deres manglende vinger, deres karakteristiske rødbrune farve og deres næsten fladmaste krop; Væggelus har kun en rund krop når de er godt mætte efter at have suget en masse blod.

 

Når væggelusene suger blod fra mennesker, er der stor forskel på hvor følsom folk er over for væggelusebid. Nogle påvirkes overhovedet ikke, hvor andre svulmer voldsomt op og får kraftig svien og kløen.

Væggelusens biologi og udvikling

Fakta

  • Væggelus kan blive op til 1cm lang 

  • Deres kroppe er meget flade (alt efter hvornår de sidst har suget blod)

  • Foretrækker menneskeblod, men suger også fra f.eks rotter og kaniner

  • En voksen væggelus bruger 5-10 min på at suge blod

  • Bruger flere dage i mørke kroge på at fordøje maden

  • Hunnerne lægger 4-5 æg om dagen (ca. 200 i alt)

  • Ved temperaturer under 10 °C lægges ingen æg

Væggelus er naturligt meget lyssky dyr, og befinder sig derfor ofte i mørke kroge, revner og sprækker i løbet af dagen. Væggelusene kommer frem om aftenen, hvor det er mørkt, for at gå på jagt efter føde. Har væggelusen skabt sig et hjem i din bolig, så går de direkte efter varmen fra din seng, hvor de suger til sig af dit blod. Det er grunden til at væggelus også er kendt som sengelus.  

Væggelusens stadier 

Væggelusens udvikling går igennem fem stadier, hvor der skiftes hud efter hvert stadie. I denne udviklingsperiode er væggelusen mest sårbar.

 

  • Efter hvert stadie/hudskift har væggelusene brug for et måltid blod

  • Det tager ca. to måneder til et år før væggelusen er fuldvoksen 

INFO: Under udviklingen fra æg til voksen har tægen brug for regelmæssig blod og gode forhold. Når væggelusen først er voksen, kan den klare sig forbløffende længe uden blod og gode forhold. 

Typiske tegn på væggelus

Væggelus kan være meget svære at få øje på, mens deres efterladenskaber er lettere at identificere. Hvis du opdager små blodpletter, sorte ekskrementer og meget små, hvide æggeskaller i din bolig, er det typiske tegn på væggelus. Er du lejer, er du forpligtet til at melde det til din udlejer. 

Professionel væggelusbekæmpelse

Væggelus er, på lige fod med kakerlakker, et af de sværeste skadedyr at komme til livs. Men det er ikke en umulig skadedyrsopgave, især når man har fundet frem til dyrenes tilholdssteder. Chokvarme eller -kulde kan nogle gange komme væggelus effektivt og hurtigt til livs - selvom det ikke kan garanteres.

 

Der vil altid være en risiko for at væggelusene jages væk, hvilket blot flytter problemet til et andet rum eller en anden lejlighed; samtidig risikerer man at væggelusene vender tilbage igen, eller at beboer bringer nye væggelus hjem fra en ferie, en anden bolig eller et hotelophold. 

 

Hos MyreExpressen benytter vi ofte 2 eller 4 specielle væggelusevarmere, som giver en effektiv chokbehandling mod skadedyrene. Derudover benytter vi os også af sprøjtevæsker og insektmidler ved tilholdssteder og passager. Vores tilgang til bekæmpelsen vil dog altid være afhængig af situationen.

MyreExpressen har mange års erfaring med at bekæmpe væggelus. Vi ved at omhyggelighed er altafgørende, hvis man ønsker at slippe af med sengeluse i virksomheder, huse eller lejligheder.

 

Kontakt din nærmeste væggelusekspert, og hør nærmere om hvordan du kommer dine væggelus til livs.

bottom of page