Hvad er en ægte mus? Kend forskel på Danmarks musearter

rødmus

I Danmark deler vi vores arter af mus op i studsmus og ægte mus. Til studsmusene hører blandt andet markmusen, spidsmusen, rødmusen og mosegrisen. Disse mus adskiller sig fra de ægte mus ved at de alle har en kortere snude, et bredere hoved samt mindre øjne og ører. Læs om alle forskellene her.

Det her er ikke en ægte mus; det er en rødmus, som tilhører familien af studsmus. Læg mærke til den korte hale, de små ører og dens runde facon.

Ægte mus i Danmark

Her er en liste over de ægte mus i Danmark:

  • Husmus (Mus musculus)
  • Halsbåndsmus (Apodemus flavicollis)
  • Skovmus (Apodemus sylvaticus)
  • Brandmus (Apodemus agrarius)
  • Dværgmus (Micromys minutus)
  • Brun rotte (Rattus norvegicus)
  • Sort rotte (Rattus rattus)

Hvordan ser en ægte mus ud?

De ægte mus adskiller sig helt tydeligt fra familien af studsmus. Alle mus og rotter fra ovenstående liste har spidse snuder, store og synlige ører og overlæber der er kløvet i et hareskår. Derudover har de ægte mus lange haler, der er fyldt med skældklædte, korte hår (den brune og sorte rotte har næsten helt nøgne haler)

LÆS OGSÅ: Hvad er tegn på rotter?

Musenes tandsæt består af fire, rodåbne fortænder. I hver kæbehalvdel sidder der tre kindtænder med rødder, som er lavkronede og knudrede.

INFO: Den rodåbne funktion gør at tænderne kan vokse i hele musens levetid

Hvis du har mus indenfor, så er det ægte mus

I Danmark ser vi stort set kun de ægte mus i vores hjem, virksomheder og lagre. Det er særligt husmus og halsbåndsmus der kommer på besøg. Familien af studmus søger kun meget sjældent indenfor.

Musene begynder så småt at bevæge sig indenfor når sommeren er helt ovre – typisk i september – hvor den største invasion oftest sker fra september til oktober.

Hvis du tidligere har haft problemer med at de ægte mus bevæger sig indenfor hos dig, er det en god idé at gennemgå din ejendom for indgangsveje, gerne inden august måned, så du kommer musene i forkøbet.

admin