top of page

Hvepse (Vespidae

Når vi taler om hvepse i Danmark, er det næsten altid gedehamsen (Vespidae) eller den almindelige gedehams (Vespula vulgaris) det drejer sig om. Der findes dog mange andre typer af hvepse, som f.eks. træhvepse, snyltehvepse og gravehvepse, og selvom disse arter også hører til gruppen af årevingede insekter, så skaber disse arter sjældent problemer for os danskere.

I Danmark findes der 7 forskellige arter af gedehamse, hvor den store gedehams (Vespa crabro) er den mest farlige. Hos den store gedehams bliver arbejderne op til 2,5 cm lange, mens de hos de mere almindelige hvepsearter kun bliver 12-14 mm.

 

Derfor anbefaler vi at du altid kontakter en professionel skadedyrsbekæmper hvis du opdager meget store hvepse. Selvom hvepsestik kun sjældent er livsfarlige i små mængder, kan giften sagtens være livsfarlig i store mængder og ved overfølsomhed, specielt når det gælder den store gedehams.

Fakta

  • Typisk 12-14 mm lange

  • Karakteristiske kropsforme med sort-gule tegninger

  • Bagkroppen ender i en gifttig brod 

  • De voksne hvepse lever mest af blomsterhonning og bladlusekskrementer

  • Et hvepsesamfund består af dronninger, hanner og arbejdere

  • I DK er hvepsesamfundene et-årige, og går hvert efterår til grunde 

  • Det er kun nogle befrugtede dronninger som overvintrer, og  de må starte forfra det efterfølgende forår 

Hvepsebo i Danmark

De fleste forbinder nok de danske hvepsearter mindst lige så meget med deres hvepsebo. Hvepsene skaber bo igennem hele foråret og sommeren, hvor uforstyrrede hvepsebo kan blive uhyggeligt store og indeholde mange tusinde hvepse i august måned.  

Det typiske hvepsebo er:

  • Kugleformet og frithængende

  • Bygget af et papirlignende materiale, som består af afraspede og sammentyggede træfibre blandet med gedehamsespyt 

  • Placeret alle tænkelige steder (i buske, træer, under tagudhæng, i barnevogne, gamle musereder eller muldvarpegange). 

 

Ved meget store, aflange/krumme og "ikke-kugleformede" hvepsebo kan der være tale om den store gedehams. I disse tilfælde bør du udvise stor forsigtighed og kontakte en skadedyrsbekæmper.

 

Her er et eksempel: 

Stort hvepsebo | MyreExpressen

18 juli 2018

Kæmpe hvepsebo på loftet

Vores skadedyrsbekæmper blev kaldt ud til dette hvepsebo i Koldingområdet. Der var tusindvis af meget store hvepse i dette bo.

Hvepsedronninger

Dronningerne dikterer hvepsenes livscyklus, samfund og adfærd hvert eneste år. Hvepsesæsonen starter typisk i april, hvor dronningerne begynder at finde et optimalt sted til deres nye bo (jo varmere vejr, jo før kommer hvepsene frem).

Et hvepsesamfund udvikler sig på følgende måde: 

  • Dronningen bygger et kuglerundt hvepsebo på størrelse med en valnød, som indeholder op til 20 celler til yngel 

  • Dronningen passer selv det første kuld larver, men koncentrerer sig kun om æglægning efter en måneds tid 

  • Herefter passer arbejderhvepsene larverne, bygger boet større og henter føde 

  • Hen på højsommeren opfostres de nye dronninger og hanner

  • Hannerne dør efter de har befrugtet de nye dronninger, og dronningerne finder et sted at overvintre

Hvepseboet bliver bygget | Hvepse i Danmark

Hvepse er både skadedyr og nyttedyr

På trods af at de fleste danskere oplever hvepsene som et kæmpestort irritationsmoment om sommeren, er de sjældent alvorlige skadedyr for privatpersoner. Frugthandlede, hoteller, bagere og andre virksomheder der håndterer søde fødevarer kan dog godt få alvorlige problemer som følge af en hvepseplage.  

INFO: Hvepse tiltrækkes naturligt af søde dufte. Du undgår mange hvepse ved at sætte låg på dine søde fødevarer om sommeren, som f.eks. syltetøj og cola.

 

Det er oftest kun sidst på sommeren, hvor alle hvepsesamfund går til grunde, at du bør været bekymret for hvepsestik. Her bliver hvepsene typisk langt mere aggressive, blandt andet fordi de har mistet deres dronning og spiser rådden frugt, som de bliver fulde af. 

Hvepsenes nyttige adfærd

Hvepse er dog også nyttedyr, fordi de er med til at bestøve (ganske vist ikke i så høj grad som bierne), spise tusindsvis af voksne fluer og skadelige sommerfuglelarver.  

Bør du bekæmpe hvepsene?

Som udgangspunkt er hvepse sjældent farlige, hvorfor du ikke nødvendigvis behøver at bekæmpe dem. Derudover går alle hvepsebo til grunde af sig selv - typisk i slutningen af august eller starten af september. 

 

Mange danskere vælger dog at få fjernet deres hvepsebo og bekæmpet hvepsene af mange forskellige årsager, enten fordi de er et irritationsmoment eller fordi de er bange for dem. Og det er bestemt ikke noget i vejen for.

 

MyreExpressen anbefaler at du skal gøre noget ved din hvepseplage hvis:

  1. Du eller andre er allergiske/overfølsom over for hvepsestik 

  2. Hvepseboet befinder sig inde i dit hus, hvor børn kan blive stukket (stik i mund eller hals om natten kan være livsfarlige)

  3. Hvepseboet er kæmpestort og hvepsene er meget aggressive

  4. Hvepsene er direkte generende eller til fare 

Derudover er det i sidste ende en vurderingssag. På trods af at hvepsene også er nyttedyr, så forstår vi godt at mange går i panik når de ser en sværm af store gedehamse. 

bottom of page