
Faraomyrer (Monomorium pharaonis)
Faraomyren er oprindeligt en tropisk myre, som nu er udbredt over hele jorden. På grund af faraomyrernes tropiske natur, er de ofte at finde i nærheden af varmekilder, da myrerne foretrækker en temperatur på ca. 28º. Derfor opholder myrerne sig for det meste indenfor i Danmark.
Vi danskere har dog sjældent problemer med faraomyrer i vores huse - vi får i stedet ofte besøg af de sorte havemyrer.
Faraomyrens adfærd og skade
I Danmark har vi ofte kun problemer med faraomyrerne i nye og varme bygninger hvor der er let adgang til fødevarer. Præcis som alle andre myrearter, så finder vi faraomyrer i vores køkkener, hvor de helst går på jagt efter animalsk protein og fedtholdige fødevarer.
Faraomyrer skaber ofte store problemer for boligselskaber
Er faraomyrerne først kommet ind i et større lejlighedskompleks, kan de udvikle sig til et stort problem, fordi de spreder sig med lynets hastighed når deres livsbetingelser er optimale. Myreproblemet kan i disse tilfælde være ret omfattende, fordi:
-
Faraomyrerne vandrer op og ned i lejlighedskomplekset via varmerør, el-ledninger osv.
-
Myrerne kan skaber hurtigt flere dronninger, hvilket bliver til enorme faraokolonier bestående af over 200.000 myrer
-
Myreproblemet kan forværre sig hvis de ikke bliver bekæmpet korrekt, især hvis de forefindes i boliger.
Derfor er det en god idé at reagere hurtigt, hvis faraomyrerne vrimler frem i dit lejlighedskompleks. Enkelte faraomyrer i en gammel kælder er dog sjældent et problem.
Ved mistanke kan du få en skadedyrsbekæmper til at gennemgå bygningen og vurdere om der er et reelt problem. Det betaler sig ofte.
VIGTIGT: Ifølge lejeloven skal udlejeren foranstalte bekæmpelsen af faraomyrerne. Dog kan udgifterne pålægges lejeren, hvis det kan bevises at vedkommende er skyld i myreinfektionen.
Fakta
-
Faraomyrer har en gullig til rødbrun farve
-
Arbejderne er ca. 2,5 mm
-
Dronningen er ca. 4-5 mm
-
Faraomyrerne elsker sukker (som de fleste andre myrer), men også honning, kød, ost og fedtholdige fødevarer
-
Myrerne spiser også døde mus og insekter samt museekskrementer
-
Faraomyren findes ofte i varme og mørke sprækker og hulrum
Faraomyrers biologi og levevis
Faraomyrer lever ofte i store kolonier med mange dronninger i hvert myrebo. Det er faktisk ret unikt i myreverdenen, da de fleste myrearter kun har én dronning i deres bo. Myrefamilien skaber nye kolonier når deres oprindelige bo er blevet for stort. Arbejdermyrer, hanner og dronninger hjælper hinanden med at transportere æg og larver med sig - hvilket er meget unikt sammenlignet med de fleste andre myrearter, som f.eks. orangemyrer og sorte havemyrer.
Faraomyrernes bo og udvikling
Myrerne bygger gerne deres bo i forbindelse med mange andre kolonier. Det hjælper endda hinanden i en vis forstand, hvilket giver meget god mening, fordi de naturligt opsøger mørke hulrum nær varmekilder. På den måde kan de udvikle enorme kolonier på meget kort tid.
-
Faraoudvikling fra æg til voksen tager ca. 40 dage
-
Kolonier kan skabes hele året rundt
-
Parringer finder sted i det skjulte, og selvom hanner og dronninger har vinger, så ses sværmning ikke (som det er tilfældet hos de sorte havemyrer)
-
Hannerne dør efter parringen, mens hunnen mister sine vinger og vender tilbage til de første kolonier.
Professionel bekæmpelse af faraomyrer
Det kan være meget svært at bekæmpe faraomyrer, specielt i større ejendomme, og det kan tage mange måneder at komme myreproblemet til livs.
MyreExpressen starter typisk med at undersøge området grundigt og udlægge lokkemad, som har til formål at give et klart billede af myrernes opholdssted. I sammenarbejde med beboerne kan vi lokalisere myrernes mulige opholdssted.
Vi kan bekæmpe faraomyrer i stort set alle industrier, da vores bekæmpelsesmidler er lugtfrie og uden misfarvninger. Vores myremidler kan desuden placeres vertikalt og horisontalt alt efter hvor myreproblemet er. På denne måde kan vi bekæmpe myrerne effektivt i revner og sprækker uden at skabe yderligere gener for medarbejdere, som f.eks. i restauranter, slagterier og varehuse.
Vil du vide mere om myrerne?
Faraomyren. Havemyren. Orangemyren. Vi elsker at fortælle historier fra myrernes verden og give gode give tips og tricks med på vejen. Via vores blog finder du løbende nye myrehistorier og nyheder fra skadedyrsbranchen.